Lean 5s Methode

Lean 5S methode

Herken jij dit?

  • Mijn productieruimte is een puinhoop. Ik schaam me soms als ik met klanten of leveranciers door mijn fabriekshal loop;
  • Mijn personeel is veel te veel tijd kwijt aan het zoeken van gereedschappen of grondstoffen;
  • Ik heb veel verzuim door bedrijfsongevallen.

Als je één vraag met ja hebt beantwoord, wordt het tijd voor actie.

 

Wij werken met de 5S methode om je bedrijf opnieuw in te delen in nauwe samenwerking met jou en je medewerkers. Zij zijn namelijk degene die dagelijks in de ruimtes aan het werk zijn. De feedback van jouw personeel is voor ons dus enorm belangrijk.

Veel trajecten naar Lean werken starten met 5S. Dit systeem creëert discipline bij je medewerkers. Medewerkers mogen zelf invulling geven aan het traject en tegelijkertijd maken we afspraken over orde en netheid. Dit creëert bewustwording en is essentieel voor het verdere traject.

Aankomende Lean trainingen

mei

14meialldayLean Yellow Belt14 mei

17meiallday18Lean Green Belt17-18 mei en 11-12 juni 2018

De stappen van de 5 s methode:

Scheiden

We verwijderen in een sessie alle overbodige materialen en gereedschappen van de werkplekken. De overbodige materialen gooien we niet direct weg, maar we zetten ze in een beheerde ruimte. Resultaat: een werkplek met alleen de gereedschappen en materialen die nodig zijn. Wij delen volgens het 5S principe alle materialen op de werkplek op in drie categorieën.

  • Materiaal dat geordend moet worden;
  • Materiaal dat overbodig is;
  • Materiaal dat kapot is.

Ordenen: Gereedschap kan in de verkeerde ruimte of bij de verkeerde machine liggen. Vervelend. Vooral als een medewerker elders in het bedrijf eenzelfde item inkoopt. Dat is zelfs pure verspilling. Door alle materialen te verzamelen op een centraal punt en vervolgens te verdelen, heb je direct inzichtelijk welke materialen, apparaten, gereedschappen en grondstoffen er in het bedrijf aanwezig zijn.

Overbodig: Op de huidige werkplek wordt een gereedschap niet gebruikt. Kennelijk is het beter geschikt voor een andere werkruimte. We bekijken en beoordelen samen het overbodige materiaal en plaatsen het waar het wel nuttig is. Heeft niemand het gereedschap nodig, dan plaatsen we het in de opslag. Bijkomend voordeel is dat andere afdelingen hulpmiddelen of gereedschappen die ze kwijt waren weer terugvinden.

Kapot: Samen met de materiaalbeheerder beoordelen we of het materiaal gerepareerd wordt. Is het de moeite waard en wat kost het? Als er gekozen wordt voor weggooien, voeren we het op de juiste manier af.

Schikken

Samen met jou en je medewerkers wijzen we alle overgebleven gereedschappen een plek toe. Binnen 5S Lean hebben we de afspraak dat elk hulpmiddel binnen 30 seconden gevonden moet zijn. We wijzen iemand aan die verantwoordelijk is dat alle gereedschappen op hun plek blijven. Door elk gereedschap en hulpmiddel een vaste plek te geven, valt het direct op dat er wat mist.

Schoonmaken

In deze fase maken we je hele bedrijf grondig schoon. Van kantoor tot keuken en van fabriek tot kantine. Als je productieruimte of een bepaalde machine geverfd moet worden, doen we dat direct. We maken schoon met alle medewerkers. Schoonmaken is immers een taak voor iedereen. De schoonmaakfase vinden wij om meerdere redenen belangrijk:

  • Je kunt problemen signaleren en zorgen dat je ze in de toekomst voorkomt;
  • Een schone en overzichtelijke werkplek is veiliger;
  • Medewerkers in een schone werkruimte zijn positiever en productiever;
  • De totale foutkans van je organisatie neemt af.

Standaardiseren

Schone en nette werkplekken worden de nieuwe norm. We stellen schoonmaakschema’s op om alles ordelijk en netjes te houden. De verantwoordelijke die we in de vorige fase hebben benoemd, zorgt samen met de leidinggevende dat alle schoonmaakschema’s nageleefd worden. Creëer een gedeelde verantwoordelijkheid volgens het 5S principe. Einde van de dag, spullen opruimen. Op kantoor, in de kantine en in de productiehal.

Standhouden

Blijf controleren en verbeteren. Borg de nieuwe situatie en zorg ervoor dat de medewerkers niet in oud gedrag vervallen. De leiding speelt hier een belangrijke rol.

Meer informatie

Wil jij je productieprocessen stroomlijnen? Wil je je trots voelen als je door je bedrijf loopt? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op. Dat kan via telefoonnummer +31 (0)572 362008 of info@smitdevries.nl. Je kan je gegevens ook hieronder invullen, dan nemen wij contact met jou op.

Request a call back

We recommend you to contact our consultants via this feedback form. This will save your time and allow us to respond quickly and efficiently to all your questions.


X
X