Lean Bouwen

Lean bouwen

MKB-bedrijven in de bouw kenden in de crisis moeilijke jaren. Een aantal bedrijven zocht naar manieren om sneller en goedkoper te werken. Zij kwamen uit bij het Lean-principe. En ontwikkelden een Lean methode speciaal voor de bouw, ‘Lean-Bouwen’. Tegenwoordig is ‘Lean-bouwen’ een veelgebruikte en beproefde methode. Het resultaat mag er zijn: niet of nauwelijks uitloop van planningen, minder fouten op kantoor of op de bouw en tevreden klanten. Wie wil dat nou niet?

 

En het mooiste is dat Lean-bouwen niet alleen geschikt is voor grote bouwbedrijven. Ieder MKB-bedrijf kan er zijn voordeel mee doen.

Lean op maat

Bij ‘Lean-bouwen’ kijken we per bedrijf naar de ideale werkwijze. Ieder bedrijf is anders en vraagt om een andere aanpak. Maar bij alle bedrijven stellen we duidelijke en meetbare einddoelen:

 

  • Kortere doorlooptijden;
  • Minder faalkosten;
  • Hogere klanttevredenheid;
  • Betere marges op projecten.

Ken je klant

Elk project begint en eindigt met de wensen en de tevredenheid van de klant. De klant betaalt voor een concrete opdracht. Of het nu om het bouwen van een woning gaat of om de aanleg van een weg. Je opdrachtgever betaalt alleen voor het afgesproken eindproduct. Foute tekeningen, teveel materiaal, personeel dat niet verder kan of extra transportkosten kun je als bouwbedrijf niet doorrekenen. Dit is dus direct verlies. Een duidelijke opdrachtomschrijving is daarom essentieel. Ken je klant, ga met hem in gesprek. Daarmee voorkom je niet alleen misverstanden en onnodige kosten, maar kweek je ook goodwill. Klanten waarderen het als je goed naar ze luistert.

 

Samenwerken met je partners

Bouwen doe je niet alleen. Je werkt met onderaannemers en leveranciers. Samenwerken is in de keten het sleutelwoord. Zorg dat je samen met je partners alle zaken optimaal afstemt als je gezamenlijk een project draait. Grote concerns houden zelfs sessies met de samenwerkende bedrijven om optimale samenwerking te creëren. Voor een MKB-bedrijf is dit te kostbaar. Maar een eenmalige sessie is vaak wel een handig en goedkoop middel dat niet al teveel tijd kost. Dit gaat je gegarandeerd een tijdbesparing opleveren.

 

Lean inkopen

Tijdens een bouwproject wil je niet dat de totale kosten hoger worden dan begroot. Ga daarom in gesprek met leveranciers en onderaannemers. Zij hebben expertise op deelgebieden en kunnen daarom met oplossingen en besparingen komen waar jij niet aan gedacht had. Onze Lean-bouwen methode biedt praktische tools om je inkoopproces kritisch te bekijken.

Duidelijke communicatie

Communicatie is zeer belangrijk bij Lean-bouwen. Bespreek of de gemaakte afspraken uitgevoerd worden. Zorg dat er actuele informatie voor alle partijen in de keten aanwezig is. Communicatie en openheid worden gewaardeerd door je klanten en partners in de bouwketen. Wij helpen je bij het opzetten van een effectief communicatiemodel. Dit kan je veel winst opleveren. Onduidelijkheid over afspraken, klantwensen en planning kosten namelijk een hoop tijd en geld.
Hoe ziet ons communicatiemodel eruit?

 

Dat hangt van je wensen af. Zoals we al zeiden: ieder bedrijf is anders. We kunnen een low-profile communicatiemodel inrichten. Maar we kunnen ook een stap verder gaan. We gaan dan BIM implementeren. BIM staat voor Bouw Informatie Model. De bijbehorende softwarepakketten zoals Revit of Tekla zorgen dat je 2D- of 3D-tekeningen met bouwpartners en leveranciers kan delen. Daarnaast bieden ze een platform om afspraken te delen en te controleren op consistentie.
Los van alle modellen vinden wij een ‘dagstart’ een belangrijk onderdeel van een soepele bouw. De ‘dagstart’ bestaat uit een kort communicatiemoment waarin je met je partners lopende zaken doorneemt. Je zult merken dat de korte tijdsinvestering zich binnen no-time terugverdient.

 

Kortom:

Open proactieve communicatie is het sleutelwoord van Lean-bouwen. Van inkoop tot klantcontact en van orderaanname tot oplevering. Wij helpen je met de overgang naar Lean-bouwen.

 

Meer informatie

Behoefte aan meer informatie? Ben je nieuwsgierig over onze werkwijze? Of wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met ons op. Dat kan via telefoonnummer +31 (0)572 362008 of info@smitdevries.nl. Je kan je gegevens ook hieronder invullen, dan nemen wij contact met jou op.

Aankomende Lean trainingen

mei

14meialldayLean Yellow Belt14 mei

17meiallday18Lean Green Belt17-18 mei en 11-12 juni 2018

Contact

Wil je meer informatie? Vul dan hier je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wel zo makkelijk!


X
X