Lean Verbeteren - Kaizen

Lean verbeteren - Kaizen

Bij Lean management is het belangrijk om structureel te blijven werken aan verbeteringen in je bedrijf. De Kaizen methode kan je hierbij helpen. Kaizen staat voor ‘veranderingen ten goede’. Deze methode is uitermate geschikt om samen met je medewerkers aan verbeteringen te werken. Je medewerkers profiteren ervan. Maar dat niet alleen, je klanten, leveranciers, aandeelhouders en belanghebbenden profiteren mee.

 

De 8 stappen van Kaizen

Een Kaizen-traject bestaat uit 8 stappen en duurt vier tot zes weken. Het resultaat van de Kaizen is het grootst als je elke stap invult aan de hand van vaste formats. Zo maak je de verbeteringen namelijk zichtbaar te maken voor iedereen. Waarom? Zichtbaar maken zorgt voor draagvlak en borging van veranderingen buiten de medewerkers om, die betrokken waren bij de verandering.

 

Wil je zelf aan de slag met het verbeterpotentieel binnen jouw organisatie? Download dan gratis het Kaizen format.

 

Hieronder volgen de 8 stappen van Kaizen:

Stap 1

Definieer je probleem. Wat is de probleemstelling? Wat hoort daar wel en niet bij? Baken je probleem af om er effectief aan te kunnen werken.

Stap 2

Stel een verbeterteam samen. Misschien heb je al een vast team dat aan verbetering werkt. Maak het team niet te groot en bedenk goed welke medewerkers betrokken moeten zijn.

Stap 3

Zorg dat je tot de kern van het probleem komt. Vaak worden er oplossingen bedacht, zonder dat het echte probleem duidelijk is. Los geen symptomen op, maar bestrijd de grondoorzaak.

Stap 4

Meten is weten! Als je de probleemstelling helder hebt, stel dan de omvang vast. Welke gegevens heb je? Welke metingen moeten je doen? Stel een meetplan op, zodat iedereen op dezelfde en juiste manier meet.

Stap 5

Bedenk oplossingen. Een goed middel is een brainstormsessie.

Stap 6

Stel een implementatieplan. Wie doet wat en wanneer? Maak het plan visueel zodat je je medewerkers kan inlichten.

Stap 7

Voer je plan uit. Zorg ervoor dat alle acties worden uitgevoerd, hoe druk het ook is.

Stap 8

Evalueer de genomen acties. En sta stil bij wat je bereikt hebt. Als je 80% van het resultaat behaald hebt, kun je tevreden zijn. De overige 20% kan in een volgend Kaizen traject gehaald worden.

De MKB-Kaizen

Je bent enthousiast over Lean. Je wilt graag met de Kaizen methode structureel aan verbeteringen werken. Maar elke week een team van mensen vrij maken van hun werk, om hieraan te werken gaat je te ver. Dat snappen wij. Daarom hebben wij MKB-Kaizen ontwikkeld. Net zo effectief, maar sneller en met minder inzet. Hoe de MKB-Kaizen eruit ziet, zie je in de afbeelding hieronder.

Afbeelding: de MKB-kaizen

Meer informatie

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. Dat kan via telefoonnummer +31 (0)572 362008 of info@smitdevries.nl. Je kan je gegevens ook hieronder invullen, dan nemen wij contact met jou op.

Contact

Wil je meer informatie? Vul dan hier je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wel zo makkelijk!


X
X