Een jaarlijkse kijk op je loopbaan: een APK

Het einde van 2018 komt in zicht. Tijd om terug te blikken en vooral vooruit te kijken naar het nieuwe jaar dat voor de deur staat. Ben je tevreden over wat je hebt bereikt in 2018? Of is het tijd om een nieuwe weg in te slaan? Tijd om stil te staan bij wat je nou echt wilt voor het nieuwe jaar.

Nog niet zo heel lang geleden kreeg ik bericht van de RDW, Rijksdienst voor het wegverkeer, dat mijn auto binnenkort een APK keuring moet krijgen. Fijn, zo’n reminder. Zo houdt mijn auto zijn waarde. Ook met de geplande onderhoudsintervallen van mijn garage, houd ik mijn auto in goede conditie en kan ik dagelijks veilig de weg op. Hopelijk ook weer in het jaar 2019.

Een APK voor je loopbaan

Zo normaal als we het vinden om een auto een onderhoudsbeurt te geven of een APK-inspectie te doen voordat er echte gebreken zijn, zo moeilijk vinden we dat als het over onszelf gaat. Een controle uitvoeren op het gebied van onze eigen energie, werkplezier en ontwikkeling blijkt lastig. Mensen komen namelijk vaak pas in beweging als er écht een noodzaak is. En dan is het vaak te laat. Dreigend verlies van werk door krimp van de organisatie, energieverlies door sleur in je werk of juist stress en burn-out klachten omdat het werk veel te veel van je vraagt. We komen pas in beweging als onze ‘auto’ met rokende motor langs de kant van de weg staat. En dat terwijl werk invulling geeft aan een groot deel van ons leven. Hoe fijn is het dan dat je werk goed voelt en dat het bij je past! Jammer genoeg is dat dus niet altijd het geval. En dat kan verschillende oorzaken hebben. Je hebt bijvoorbeeld ambities, maar je weet niet hoe je een volgende stap kunt zetten. Of je loopt tegen problemen aan, waardoor je vast zit in je werk. Of misschien wil je simpelweg eens wat anders of merk je dat je onvoldoende wordt uitgedaagd. Voor veel mensen zou een dergelijke persoonlijke check-up dus een uitkomst kunnen zijn. Bijvoorbeeld door jezelf jaarlijks eens wat vragen te stellen. Is je werk nog leuk en uitdagend genoeg? Sluit het aan op je sterke punten en wensen, zit er nog ontwikkeling in je werk? Of is het nu tijd om echt je passie na te gaan jagen?

Preventief werken aan je inzetbaarheid en arbeidsvreugde is dus geen overbodige luxe. Wacht niet tot er rode lampjes gaan branden. Wees je eigen APK-keurmeester en onderhoudsmonteur ineen en bedenk je eigen checklist en onderhoudsprogramma. Een goed moment om hiermee te starten is elk moment, terwijl je terugblikt op het jaar of voordat je een functioneringsgesprek hebt of samen met je leidinggevende plannen maakt voor volgend jaar, tijdens je kerstvakantie.

De ingrediënten

Wat zouden ingrediënten van je eigen checklist kunnen zijn?

Energie Vraag jezelf af of het werk je meer energie oplevert dan dat het je kost.
Sterke punten Kijk eens naar je sterke punten, heb je ze nog scherp voor ogen? Kan je deze voldoende toepassen in je werk? Is er ruimte om je talenten in te zetten in de praktijk?
Uitdaging Word je voldoende uitgedaagd in je werk? Leer je nog nieuwe dingen? Moet je soms echt je best doen om te presteren of gaat het vanzelf, is er sprake van sleur? Is er juist teveel uitdaging, teveel druk en brand je op of slaap je slechter?
Balans Hoe is je werk-privé balans? Heb je energie over voor thuis of zit je ‘s avonds je mails te doen? Kan je het werk goed combineren met je zorgtaken, hobby’s of je opleiding?
Werkomgeving Bevalt je werkomgeving je nog? Is de samenwerking met collega’s goed genoeg en je relatie met je leidinggevende? Hoe is de fysieke werkplek, je flexplek en de systemen waarmee je werkt?
Groei Is er ruimte voor groei in je organisatie? Groeit de organisatie en kan jij met hen meegroeien? Zijn er veranderingen in het werk te verwachten die je werk veranderen? Of komt je werk onder druk te staan door verschuivingen in de markt, outsourcing of fusies? Kan je mee-ontwikkelen of heb je een Plan B nodig, voor een andere loopbaan?

Stel een onderhoudsprogramma op

Voer deze checklist zo objectief en eerlijk mogelijk uit. Ben je zo ‘fit genoeg’ voor het komende jaar of is een onderhoudsprogramma nodig? Kan je zelf goed zien wat goed genoeg is en wat ‘hersteld’ moet worden voordat het te laat is?

Kan je zelf zaken veranderen waardoor de situatie anders wordt en kan je dit met je leidinggevende bespreken? Stel bijvoorbeeld samen met je leidinggevende een onderhoudsprogramma op. Welke acties kan je plannen voor komend jaar; maakt een klus of een stage, een workshop of training of gerichte (loopbaan)coaching je fitter of duurzamer inzetbaar?

Wij denken graag met jou mee over jouw toekomst, jouw loopbaan en hoe je jouw talenten het best in kunt zetten. Meer weten? Neem contact met ons op: via telefoonnummer +31 (0)572 362008 of info@smitdevries.nl.

Related posts