Hoe maak je de perfecte vacature voor jongeren? 3 tips!

In het tweede kwartaal van 2019 waren er gemiddeld 93 vacatures per 100 werklozen. Een nieuw record! Belangrijk is dus dat jouw vacature eruit springt. Maar hoe doe je dat? Volgens experts van YoungCapital moet de vacaturetekst voldoen aan drie eisen: overzichtelijk, visueel en concreet.

Maak vacatures scanbaar

Zorg ervoor dat vacatures eenvoudig te scannen zijn voor jongeren. Te veel vacatures worden namelijk nog geschreven met een breed computerscherm in het achterhoofd, terwijl jongeren ze op hun smartphone lezen. Optimaliseer jouw vacature dus voor mobiel. Jongeren hebben een korte aandachtsspanne. Gebruik daarom bulletpoints en korte zinnen, zodat je vacaturetekst eenvoudig te scannen is.

Begin je vacature met de belangrijkste info voor jongeren: het salaris, de doorgroeimogelijkheden, het aantal werkuren per week en de indeling van die uren. In aparte alinea’s kun je vervolgens vertellen hoe een werkdag bij jouw bedrijf eruit ziet, naar wie je precies op zoek bent en wat het werk inhoudt.

Laat jezelf zien

Jongeren willen zich letterlijk een beeld vormen van jouw organisatie. Niet alleen het werk telt, kandidaten willen ook hun toekomstige team en werkomgeving zien. Vergroot de kans op een goede match door ze vooraf met een video en fotografie een goed beeld te geven.

Vraag jouw doelgroep wat zij willen weten. Zo kun je tegenwoordig met een virtual reality tour de werkplek laten zien. Laat je medewerkers iets vertellen over het bedrijf, maar wees wel eerlijk. Jongeren prikken zo door jouw mooie praatjes heen.

‘Salestopper’? Wees concreet!

‘Je bent een echte spin in het web met een hands-on mentaliteit’ Wat betekent dat nou eigenlijk? En wie voelt zich hierdoor aangesproken? Jongeren in ieder geval niet. Schrappen dus, die clichés. Gebruik de ruimte om de vragen te beantwoorden die jouw sollicitanten hebben. Behalve wat ze gaan verdienen, willen jongeren weten wat de functie precies inhoudt. Niet hoog over, niet vaag, maar concreet. Met voorbeelden. Vermijd dus containerbegrippen en richt je bij vacatures op concrete inhoud.

Jongeren willen weten of de baan bij hun leven past. Wat zijn de werkdagen- en tijden? Hebben ze zelf inspraak in het rooster? Ook belangrijk is de vraag: pas ik daar wel? Beschrijf dus de sfeer of – nog beter – laat in de hele vacaturetekst het karakter van je bedrijf doorsijpelen.

Met deze schaarste in de arbeidsmarkt is het belangrijk dat jouw vacature gezien wordt. Zorg ervoor dat je vacatures makkelijk te scannen zijn voor jongeren, creëer een duidelijk beeld van jouw organisatie en richt je bij vacatures op concrete inhoud. Met deze drie tips kan jij je onderscheiden en loop je een stapje voor op de concurrentie.

Related posts

Wij voegen waarde toe aan iedere organisatie. We halen het maximale uit mensen, processen en cijfers om strategische doelstellingen te behalen. De stip op de horizon wijs jij aan, de weg ernaar toe slaan we samen in. Met maximaal commitment bereiken we elk gewenst resultaat.