Monozukuri, de next step in optimalisering!

Monozukuri? Is dat weer zo’n nieuw spel op tv? Nog beter! Het is dé Japanse succesformule achter allerlei bekende organisatiefilosofieën. Dus zeker de moeite waard om je eens in te verdiepen! Want Monozukuri kan zeer waardevol zijn voor jouw bedrijf, instelling, afdeling of team. Toch maakt zo’n onbekende en ietwat vreemde naam vaak onbemind. En dat is jammer!

Even naar de praktijk, waarschijnlijk herken je het: Je hebt een team dat maar niet lekker samenwerkt. De meest simpele zaken gaan verkeerd. Mensen verzaken, zijn slordig of laten werkzaamheden lopen. ‘Dit doe je thuis toch ook niet zo?’, heb je regelmatig geroepen. Je hebt gemopperd en mensen aangesproken. Toch komt er maar geen verandering in. “Hoe kan dat nu toch?”, vraag je jezelf af. Het laat je maar niet met rust.

Of dan deze: Je bent bij een Lean-bijeenkomst geweest, of hebt een boek gelezen over Agile en Scrum. Superinteressant voor jouw bedrijf. Je wilt het direct implementeren en je gaat er helemaal voor! Je organiseert een kick-off, gaat enthousiast aan de slag met een aantal tools, boekt resultaten en … helemaal niks. Je raakt erg teleurgesteld omdat het beloofde ‘blijvende’ effect helemaal niet blijvend is.

Een laatste praktijkvoorbeeld: Stel: je hebt net bedacht om eens goed te investeren in automatisering. Hoe gaan je collega’s daar dan optimaal mee werken? Dat wordt een hele klus. Vooral omdat veel werk dat mensen al jaren met de hand doen opeens geatomiseerd wordt. En toch is het nodig. Want met automatisering verhoog je de efficiency en dat is noodzakelijk om de productie niet naar verre oorden te verplaatsen.

Monozukuri biedt een antwoord op al deze voorbeelden. Het is een uitstekend middel om de transitie naar industrie 4.0 succesvol te maken. Monozukuri doormiddel van Hitozukuri dan wel te verstaan. Oké, een tweede term! En ook die vraagt echt even om uitleg.

Monozukuri: gaat over het maken van producten op de ouderwetse ambachtelijke manier met passie en gedrevenheid. Op maat voor iedere klant, met de juiste gereedschappen (machines) op de juiste manier en zo sober mogelijk. Ok, er staat dan wel niemand in een leren schort met een beitel, zoals in de middeleeuwen. Maar Monozukuri is in de basis hetzelfde. Het gaat om toegevoegde waarde leveren voor iedere klant! Op een efficiënte manier zonder overbodige toevoegingen.  Niks meer, niks minder.

Hitozukuri: zegt wat over het ontwikkelmogelijkheden van je medewerkers. Want je wil dat je medewerkers blijven leren! Niet af en toe, maar continu. Bij Hitzokuri kijken we continu naar de technische vaardigheden van de medewerkers en hun vermogen om problemen op te lossen. Altijd in een sfeer van wederzijds vertrouwen. Er moet namelijk vertrouwen zijn om vaardigheden aan te scherpen. En wat ook mooi is: medewerkers presenteren hun eigen initiatieven aan de directie. Ze kunnen er vervolgens op vertrouwen dat het management supergeïnteresseerd is en graag wat met de voorstellen doet. Er moet net zoveel enthousiasme zijn voor deze initiatieven van onderop, als bijvoorbeeld over de (financiële) besparingen van Lean-programma’s.

Wat is nu de kern van deze Japanse termen? Blijf constant aandacht geven aan je medewerkers. Zorg ervoor dat zij in een vertrouwde sfeer met elkaar problemen kunnen oppakken, bespreken en oplossen. Niet af en toe, maar dagelijks. Geef volop vertrouwen en zie hen als je grootste asset. Investeer in ontwikkeling. Denk daarbij aan trainingen, maar vooral ook in ontwikkeling op de werkvloer. Dit kan door jobroulatie, stages en vooral door problemen en uitdagingen door de medewerkers zelf op te laten lossen.

Een betrokken, proactieve, resultaatgerichte en verantwoordelijke houding onder medewerkers maakt het verschil. Deze houding is essentieel in de optimalisatieslag naar Monozukuri. En de een kan niet zonder de ander, Monozukuri gaat niet zonder Hitozukuri. Ze zijn allebei de fundering in jouw streven naar de best opgeleide en gemotiveerdste medewerkers.

Meer weten? Vraag vrijblijvend een gesprek aan door te bellen naar +31 (0)572 362008 of een mail te sturen aan Cyril Mentink.

Related posts