Persoonlijke ontwikkeling: geef veel feedback

SmitDeVries

01 december 2017 | Achivers

Een voor de hand liggende tip die in de praktijk toch vaak moeilijker blijkt dan hij lijkt: geef veel feedback.

Doe maar gewoon…

Een veelgehoorde opmerking is: “Ik weet wel dat ik goed werk lever, want als dat niet zo zou zijn had ik dat al wel gehoord”. Of: “Ik doe gewoon mijn werk, zo bijzonder is dat allemaal niet”. En dat is jammer, want dat veronderstelt dat feedback geven alleen gebeurt als er iets niet goed gaat. Terwijl feedback ook inhoudt dat je een medewerker een compliment geeft als hij of zij een goede prestatie heeft geleverd. En dat is iets dat wij Nederlanders moeilijk vinden, want ‘wij doen gewoon ons werk’. Terwijl uit onderzoek blijkt dat 54% van de medewerkers een compliment belangrijker vindt dan waardering uitgedrukt in geld*.

Geef daarom veel feedback. Vertel wat beter kan, maar benadruk vooral ook wat goed gaat. Bewaar de feedback niet voor een vast moment in de maand, maar geef feedback op het moment dat je het gewenste of ongewenste gedrag waarneemt.

Stimuleer onderlinge feedback

Een ander misverstand is dat alleen leidinggevenden feedback mogen geven. Daar waar mensen aan een gezamenlijk doel werken, is het niet meer dan normaal dat ze het uitspreken als de ander gedrag vertoont dat niet bijdraagt aan het realiseren van dat doel. Ook collega’s onderling. Omdat het vaak een drempel is om elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag, helpt het om te starten met het geven van complimenten.

Verschil in feedback

Besef je dat er 2 soorten feedback zijn:

  • Feedback op output
  • Feedback op gedrag

Feedback op output (bijvoorbeeld een offerte waar een fout in zit) vinden mensen doorgaans niet moeilijk. Feedback op gedrag (denk aan te laat komen of het leveren van een minimale bijdrage in een project) is vaak lastiger. Vooral omdat dit moeilijker is ‘aan te tonen’.

Tot slot: als je weet dat het aanleren van nieuw gedrag gemiddeld minimaal 21 dagen kost** , dan stimuleer je persoonlijke ontwikkeling pas écht door feedback te geven op het gedrag.

HR Performance Program

Het HR Performance Program wordt aangeboden door ons partnerbedrijf SmitDeVries.

Bronnen:
* Onderzoek ‘compliment belangrijker dan geld’
** Lally, Phillippa, et al. “How are habits formed: Modelling habit formation in the real world.” European journal of social psychology 40.6 (2010): 998-1009.

Deel dit bericht

Bel direct
Stuur e-mail
Maak afspraak
Scroll naar boven