Strategisch HR in het MKB: maatwerk is de sleutel

In onze vorige blogs lieten wij je het belang van HRM in het MKB zien. We vertelden je dat het begint met vooruitkijken. In deze blog helpen wij je met de volgende stap: het HR-beleid opstellen. En dat is maatwerk!

Het HR-beleid

Het HR-beleid is de vertaling van je bedrijfsdoelstellingen. In dit beleid leg je vast welke HR-middelen je inzet. Denk daarbij aan middelen op het gebied van werving en selectie, personeelsplanning, beloning en opleiding & ontwikkeling. Maar het HR-beleid zegt ook iets over de manier waarop het bedrijf omgaat met arbeidsomstandigheden. En dat is belangrijk, want als werkgever heb je een aantal wettelijke verplichtingen op dat gebied.

Wat je in dit stadium kan helpen, is het raadplegen van je medewerkers. Dit kan je doen door een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek.

Wat past bij jouw bedrijf?

Heel belangrijk: besef dat je HR-beleid moet passen bij jouw bedrijf. Maak het dus niet te omvangrijk als dat voor de schaalgrootte van jouw bedrijf niet hoeft. Twijfel je over welk HR-beleid bij jouw organisatie past? Laat een van onze adviseurs je dan helpen!
Voordat je jouw keuzes definitief maakt, is het verstandig om eventuele financiële consequenties door te rekenen.

Instemmingsrecht

De OR (of personeelsvertegenwoordiging) heeft instemmingsrecht in grote delen van het HR-beleid. Betrek de OR dus tijdig in dit proces. Heb je geen OR of personeelsvertegenwoordiging? Dan moet je al op tijd nadenken hoe je jouw medewerkers gaat betrekken en raadplegen.

HR Beleid als startpunt

Het opstellen van het HR-beleid zelf is het startpunt. Je maakt namelijk keuzes, welke middelen zet je in? De volgende stap is om die keuzes consequent door te voeren. Soms kan dat zonder dat je veel nieuws hoeft te doen. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je nieuwe HR-middelen moet invoeren of ontwikkelen. Denk aan een functiehuis, salarishuis, opleidingsplan e.d. Onze tip: maak daar projecten van en betrek er medewerkers in.

Aan de slag

Wil je, na het lezen van deze blog, aan de slag? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je advies over het HR-beleid of onderdelen daarvan, specifiek voor jouw bedrijf? Bekijk dan onze pagina over het HR Performance Program.

Of neem direct contact met ons op. Dat kan via telefoonnummer +31 (0)572 362008 of info@smitdevries.nl. Je kan je gegevens ook hieronder invullen, dan nemen wij contact met jou op.

Related posts