Van strategie naar actie - een praktische aanpak met ons totaaltraject
Het vormen van een strategie is cruciaal voor succes. Ontdek hoe je met een praktisch plan van één A4 van strategie naar actie komt. Lees verder voor onze doelmatige aanpak en zet je strategie om in concrete resultaten!

Het vormen van een strategie is een ontzettend belangrijk proces voor het succes van elke organisatie. Een plan op één A4 biedt een praktische aanpak om van strategie naar actie te komen. Hieronder lees je onze doelmatige aanpak om een strategie te vormen en ook écht uit te voeren.
1. Bepalen speelveld
We starten met het bepalen van het speelveld. Dit houdt in dat we een interdisciplinair team samenstellen om de strategie mee te bepalen. Teamleden selecteren we samen op basis van kennis, ervaring en eigenaarschap. Hierin bepalen we ook de principes en uitgangspunten waarop we de strategie baseren. Denk hierbij aan begrenzingscriteria. Zoals statutaire bepalingen, de tijdshorizon en waardecreatie-criteria. De voordelen die de strategie moet opleveren.
2. Omgevingsanalyse
Hebben we het speelveld bepaald? Dan voeren we een omgevingsanalyse uit. Zo identificeren we externe factoren die de organisatie beïnvloeden. Maar identificeren we ook de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de markt. We gebruiken de DESTEP-analyse - demografie, economie, sociaal-cultureel, technologie, ecologie en politiek. Zo krijgen we een uitgebreid beeld van de macro-omgeving. De directe omgeving breng we in kaart met een 5-krachten analyse - dreiging van nieuwe toetreders, onderhandelingskracht van afnemers, onderhandelingskracht van leveranciers, dreiging van substitutie en competitie binnen bestaande bedrijven.
3. Organisatieanalyse
Met onze organisatiescan maken we vervolgens een organisatieanalyse. We kijken dan naar structuur, cultuur en HRM. Maar ook processen en systemen om sterke en zwakke punten te identificeren.
4. Strategische opties
Op basis van de omgevings- en organisatieanalyse ontwikkelen we samen verschillende strategische opties. Dit zijn mogelijke richtingen die je kunt nemen om doelen te bereiken. Zoals uitbreiding naar nieuwe markten, productinnovatie of kostenreductie.
5. Strategische keuzes
Samen maken we strategische keuzes door de beste opties te selecteren die het meest bijdragen aan de bedrijfsdoelen. Dit vraagt om een grondige evaluatie van de haalbaarheid, risico's en potentiële voordelen van elke optie.
Een plan op één A4
De strategische keuzes zijn gemaakt. Tijd om deze om te zetten in actie:
Ambitie: we bepalen eerst de ambitie. Een brede, lange termijn ambitie voor 3-5 jaar. Bijvoorbeeld: “in 2030 zijn wij hét meest duurzame ijsmerk van Nederland”.
Doelstellingen: om de ambitie meetbaar te maken – zodat we weten wanneer we de ambitie hebben bereikt – formuleren we doelstellingen. We stellen specifieke, meetbare doelen die SMART zijn. Bijvoorbeeld: “maximaal 5,6 ton CO2 uitstoot per 1000 liter ijs”.
Strategieën: in stap 5 hebben we strategische keuzes gemaakt. Deze vormen de basis voor het formuleren van concrete strategieën. Bijvoorbeeld: “we richten ons op een zo duurzaam mogelijk productieproces door ons te richten op biologische grondstoffen en minimalisering van onze ecologische voetafdruk.” Aan iedere strategie wordt één verantwoordelijke gekoppeld. De strategiehouder.
Meetwaarden: van de strategieën willen we ook weten wanneer we die gerealiseerd hebben. Daartoe bepalen we de meetwaarden om de voortgang en het succes van de strategieën te volgen. Bijvoorbeeld: " % grondstoffen dat lokaal wordt ingekocht (<50 km): 50."
Acties: op iedere strategie bepalen we hier wat we moeten gaan doen om te zorgen dat we die gaan realiseren. Samen bepalen we wie wat gaat doen. En wanneer we dit uit gaan voeren. Bijvoorbeeld: “in kaart brengen van 100% biologische leveranciers binnen 50 km van de fabriek”. Iedere actie heeft één actiehouder.
Implementatie van de strategie
Is het plan concreet en zijn de verantwoordelijkheden toegewezen? Dan gaan we over tot implementatie. We doorlopen de volgende stappen:
Stap 1: communicatie van het plan naar alle betrokkenen. Samen zorgen we voor een aftrap van het plan door dit in een medewerkerssessie te bespreken en toe te lichten. Daarna geven we ieder kwartaal terugkoppeling over de voortgang naar de medewerkers.
Stap 2: status en voortgang monitoren en bijsturen van het plan. We gebruiken de doelstellingen en meetwaarden om te zien of we op schema liggen om de doelen te bereiken. Dit doen we door het houden van korte maandelijkse strategische sessies. Waar van tevoren voortgang op strategieën en acties is gerapporteerd door strategie- en actiehouders. Zo gaan we zo effectief mogelijk met onze tijd om. Aan het eind van het jaar kijken we met elkaar of onze uitganspunten nog hetzelfde zijn. Zoals de ambitie en de doelstellingen.
Meer weten?
Volg je bovenstaande stappen? Dan kun je je strategie effectief omzetten in actie en zo je doelen bereiken. Benieuwd hoe wij dit traject bij jou kunnen vormgeven? Bekijk eens ons strategietraject. Of neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.
Van strategie naar actie - een praktische aanpak met ons totaaltraject
