Finance
13/3/2024

Werk naar je punt van vrijheid

Jeroen de Vries
Partner

Ondernemer, werk jij al naar je punt van vrijheid?

Veel ondernemers zijn ondernemer geworden vanwege het ‘gevoel’ van vrijheid. Ik zeg bewust gevoel, want een 60- tot wel 80-urige werkweek is veel ondernemers niet onbekend. Als je echte vrijheid wilt, kom je dus vaak bedrogen uit. Wel heb je als ondernemer een goede uitgangspositie om naar het punt van vrijheid toe te werken. In dit geval heb ik het over ‘financiële onafhankelijkheid’. Het punt dat je niet meer hoeft te werken voor je geld.

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Financiële onafhankelijkheid, wanneer bereik je dat? We onderscheiden 4 fases:

  1. Financiële zekerheid
  2. Financiële onafhankelijkheid
  3. Financiële vrijheid
  4. Financiële overvloed

Het verschil zit hem erin welke levenstandaard je jezelf wilt aanwenden, zonder dat je hiervoor nog hoeft te werken. In het geval van financiële zekerheid levert je geïnvesteerd vermogen voldoende op om je huidige vaste lasten te dekken. Dit geeft veel rust. Je werkt alleen nog voorde extra’s. De volgende fase is die van financiële onafhankelijkheid. In deze fase levert je geïnvesteerde vermogen voldoende op om je huidige levenstandaard te dekken. Vanaf dit punt hoef je in principe niet meer te werken. De volgende fase is die van financiële vrijheid. In deze fase levert je geïnvesteerde vermogen ruim voldoende op om je ideale levenstandaard te bekostigen. Je kunt de auto rijden die je wilt, vakanties zijn geen probleem en je hebt een royaal huis om in te leven. De laatste fase is die van financiële overvloed. Je kunt doen wat je wilt, wanneer je wilt en voor hoelang je maar wilt. Je geïnvesteerd vermogen is dusdanig groot dat je het eigenlijkzelf niet meer uit kunt geven.

Bepaal jouw punt van financiële onafhankelijkheid met de 4% regel

Financieel onafhankelijk zijn is dus voor iedereen anders. De één ervaart bij € 2.500 netto per maand al financiële onafhankelijkheid, waar de ander daarmee nog niet eens zijn vaste lasten heeft gedekt. Bepaal dus voor jezelf welke fase je wilt bereiken en welk bedrag daarbij hoort.

Vervolgens kun je met de 4% regel bepalen welk vermogen je nodig hebt om je doel te bereiken. De 4% regel is gebaseerd op een studie waarin is berekend dat je met 4% rendement over je geïnvesteerd vermogen, je minimaal 33 jaar lang je gewenste bedrag kunt onttrekken aan je vermogen, zonder dat je vermogen uitgeput raakt. De 4% regel wordt vaak als vuistregel gebruikt en houdt niet specifiek rekening met de actuele inflatie, je vermogensmix en de periode die je wilt overbruggen. Raadpleeg een financieel planner voor een gedetailleerder advies. Maar de 4% regel biedt alvast een goeduitgangspunt.

Rekenvoorbeeld?

Stel, je hebt voor jezelf bepaald dat je minimaal € 7.500,-in de maand wil kunnen uitgeven voor de rest van je leven. De formule is dan als volgt. Vermenigvuldig het maandbedrag keer 12 om het jaarbedrag te berekenen en deel dit door 4% (of vermenigvuldig x25).

€ 7.500,- x12 = € 90.000,-. € 90.000,- / 4% = €2.250.000,-.

In dit voorbeeld is een vermogen van € 2.250.000,- dus het punt van financiële onafhankelijkheid.

Waar sta je nu? Bereken je privévermogen

De volgende stap is om te berekenen waar je nu staat. Hoeveel vermogen moet je nog opbouwen totdat je jouw doel bereikt?

Begin met het geïnvesteerd vermogen dat je privé hebt opgebouwd. Neem hierin ook het geld op je bankrekeningen mee. Neem de waarde van je huis niet mee. Die heb je immers nodig om in te wonen. Daar kun je dus niet direct rendement op maken. Tel je investeringen en bankrekeningen bij elkaar op. Heb je jouw vermogen nog in een BV zitten? Haal er dan nog 26,9%(aanmerkelijk belang) belasting vanaf. Dan kan je het als privé vermogen beschouwen.

Stel, je hebt nu privé € 400.000,- vermogen opgebouwd en je doel is € 2.250.000,-. Dan heb je dus nog een vermogen van € 1.850.000,- nodig. In je BV heb je dan dus een vermogen van € 1.850.000,- / (1 – 0.269) = €3.088.000,- nodig.

Bereken de benodigde waarde van je onderneming

Met dit doel ben je er nog niet. Een deel van dit vermogen komt waarschijnlijk uit de verkoop van je onderneming. Stel voor deze rekensom even dat er verder geen geld en schulden in je Holding aanwezig zijn. Heb je die wel? Dan kun je die in mindering brengen of bijtellen op het benodigde bedrag. Dan moet de waarde van je onderneming meer dan € 3.088.000,- zijn. Waarom? Omdat de verkoopkosten vaak ergens tussen de 2 en 10% van de koopsomliggen. In dit geval gaan we uit van 5%. Dan heb je in totaal een verkoopsom van € 3.250.000,- nodig.

Bereken de waarde van je onderneming

We weten nu dat de onderneming verkocht kan worden voor €3.250.000,-. Maar hoeveel is je onderneming dan nu waard? Er zijn verschillende manieren om dit te berekenen. De meest zuivere methode is de ‘discounted cashflow methode’ (DCF). Veel van onze klanten laten ieder jaar de waarde van hun onderneming waarderen. Zo kunnen ze sturen op waardevermeerdering. Dit wordt ook wel ‘value based management’ genoemd. Een DCF-berekening is voorveel ondernemers te ingewikkeld om zelf te maken. Daarom adviseren wij om je te laten ondersteunen. Wij kunnen die berekening voor je maken. In complexe situaties schakelen we een register valuator in.

Een eenvoudigere methode is de multiple-methode. Hiervoor vermenigvuldig je jouw EBITDA - bedrijfsresultaat + afschrijvingen - met je branchegemiddelde. Brookz becijfert ieder halfjaar per sector het branchegemiddelde gemiddelde. Het landelijke gemiddelde van het tweede halfjaar van 2020 was 4,85. Als jouw EBITDA bijvoorbeeld € 450.000,- is, dan is jouwondernemingswaarde 4,85 x € 450.000,- = € 2.182.500,-. Wil je de methode écht goed gebruiken? Dan komt er een aantal zaken meer bij kijken.

Is je huidige waarde meer dan je nodig hebt? Pas op

Wat als de waarde van je onderneming al hoger is dan het vermogen dat je nodig hebt? Dan heb je je punt van vrijheid eigenlijk al bereikt. Je hebt het alleen nog niet liquide gemaakt. Je loopt nu dus risico. De meeste ondernemers zijn zich hier helemaal niet van bewust. Als alles lekker loopt, maak je jezelf daar ook niet druk om. Maar er kan altijd iets gebeurenwaardoor alles wat je hebt opgebouwd in elkaar stort. Kijk alleen al naar de effecten van corona. Daar gaat je punt van vrijheid. Maar er zijn nog vier andere veel voorkomende redenen dat de waarde in elkaar zakt:

  1. Een gebeurtenis in de privésfeer van de onderneming. Dit kan een scheiding zijn, maar ook een plotseling overlijden van een naaste.
  2. Het vertrek van een belangrijke compagnon of een aantal sleutelfiguren.
  3. Je krijgt een ongeluk waardoor je je werk niet meer (volledig) kunt doen.
  4. Je overlijdt, je nabestaanden erven een bedrijf dat zonder jou niet goed gerund kan worden. Alle waarde die je hebt opgebouwd zakt in elkaar.

Moet je dan nu direct jouw onderneming verkopen? Nee. Maar toch is het goed om eens stil te staan bij het feit dat je risico loopt om alles te verliezen. En dat terwijl je eigenlijk je doel al hebt bereikt. Wij kennen helaas voldoende situaties waarin dit daadwerkelijk is gebeurd.

Gelukkig kun jij je hier tegen wapenen. Bijvoorbeeld dooreen minderheidsbelang te verkopen, of zelfs een meerderheid. Je draagt dan niet in je eentje meer het risico. Wat er ook gebeurt, jij hoeft je om je levensstandaard geen zorgen te maken. Dus wil je jouw onderneming verkoopklaar maken? Of wil je jouw ondernemingswaarde vergroten? Wij gaan graag het gesprek met je aan.

Value based management

Je weet nu welk vermogen je nodig hebt en wat de waarde van je onderneming is. Hoe overbrug je nu dat verschil? Sturen op de waarde van je onderneming is vaak de snelste manier. Wat kun je doen om deze waarde te verhogen? Wil je dat wij met je meekijken op het gebied van jouw financiële onafhankelijkheid? Neem dan alvast een kijkje bij Interim CFO. Of neem hier contact met ons op.

Finance
13/3/2024

Werk naar je punt van vrijheid

Jeroen de Vries
Partner