Strategie
13/2/2025

Wat is het OGSM model?

Erik Blankenvoorde
Bedrijfskundig adviseur

Het OGSM-model biedt een gestructureerde aanpak voor organisaties om hun strategieën te formuleren, implementeren en evalueren. Ontdek hoe dit model je kan helpen om concrete en meetbare resultaten te behalen en je doelen te bereiken.

Download whitepaper

In de wereld van organisatiestrategie zijn er talloze modellen en methodieken beschikbaar. Een van de meest effectieve en gestructureerde modellen is het OGSM-model. Een plan op één A4. Maar wat betekent OGSM? En hoe kan het organisaties helpen hun strategische doelen te bereiken? In deze blog duiken we diep in het OGSM-model. Je ontdekt waarom het zo’n waardevol instrument is voor de uitvoering van strategie.

Wat is OGSM?

OGSM staat voor Objective (Ambitie), Goals (Doelen), Strategies (Strategische keuzes) en Measures (Maatregelen). Het is een strategisch plan dat organisaties helpt om hun ambitie om te zetten in concrete en meetbare acties. Dit model biedt een gestructureerde manier om strategieën te formuleren, te implementeren en te evalueren.

De elementen van OGSM

Objective (Ambitie):

Het eerste onderdeel van het OGSM is de ambitie. De ambitie beschrijft wat je uiteindelijk wilt bereiken. De grote droom. Dit is het ‘waarom’ van het plan, het grote doel. Daarnaast staat in de ambitie ‘hoe’ je het doel in grote lijnen wilt bereiken. Het geeft daarmee richting aan alle betrokkenen en motiveert door een duidelijk en inspirerend einddoel te stellen. Bijvoorbeeld: "marktleider worden in duurzame technologieoplossingen."

Goals (Doelen):

De doelstellingen maken concreet en meetbaar wat je precies met de ambitie bedoelt. Wat betekent bijvoorbeeld ‘de meest innovatieve’, ‘de hoogste kwaliteit, of de beste werkgever precies? De doelstellingen zorgen ervoor dat er geen ruimte bestaat voor verschillende interpretaties van de ambitie. Alle betrokkenen moet hetzelfde beeld voor ogen hebben om scherpe keuzes te kunnen maken. De doelstellingen maken de ambitie meetbaar. Heb je álle doelstellingen behaald? Dan heb je de ambitie gerealiseerd. Enkele voorbeelden: de omzet is gegroeid met 25%. De nettowinstmarge is groter dan 12%. En onze CO2 uitstoot is verminderd met 40%.  

Strategies (Strategische keuzes):

Welke route kies je vanuit alle mogelijke opties? De strategische keuzes beschrijven deze route. Het gaat om de vraag ‘hoe’ je de schaarse hoeveelheid tijd, geld en andere middelen inzet. Zo hebben ze zoveel mogelijk effect. De strategische keuzes beschrijven waar je wel voor kiest en hiermee realiseer je de ambitie. De keuzes moeten wel aansluiten bij de sterktes en zwaktes van je organisatie en de kansen en bedreigingen in de omgeving. Het is dus belangrijk om vooraf goed inzicht te hebben in deze interne en externe factoren.

Measures (Maatregelen):

Het laatste onderdeel van het OGSM zijn de maatregelen. De maatregelen worden gesplitst in indicatoren en acties. Indicatoren vormen een dashboard waarop je kunt zien of je snel genoeg gaat en of je nog op koers ligt. Ze laten zien of de acties de juiste resultaten opleveren. Zo kun je op tijd bijsturen. Ze maken de strategische keuzes concreet en meetbaar. Dit zijn de criteria waarmee de voortgang en het succes van de strategieën worden gemeten.  

De acties maken heel concreet wat je gaat doen om de gewenste resultaten te behalen. Bij een actie geef je altijd aan wanneer deze afgerond moet zijn en wie de eigenaar is. De eigenaar is verantwoordelijk voor de uitvoering van de actie. En is het aanspreekpunt voor de teamleden.  

Waarom OGSM gebruiken?

Het OGSM-model biedt verschillende voordelen:

  • Structuur en duidelijkheid: het helpt organisaties om een helder en gestructureerd plan op één A4 te formuleren.
  • Focus en prioriteit: het identificeert de belangrijkste initiatieven en zorgt ervoor dat middelen effectief worden ingezet.
  • Meetbaarheid en verantwoording: het biedt duidelijke criteria voor het meten van succes. Hierdoor kun je als bedrijf beter bijsturen en verbeteren.  
  • Betrokkenheid en motivatie: stel je duidelijke doelen en strategieën op? Dan voelen medewerkers zich meer betrokken en gemotiveerd. Zo dragen zij bij aan het succes van de organisatie.

Hoe pas je OGSM toe?

Een succesvol OGSM-plan begint met een grondige analyse van de huidige situatie. En het in kaart brengen van de gewenste situatie. Hierin zet je de volgende stappen:

  1. Breng de sterktes en zwaktes van en de kansen en bedreigingen in de omgeving van je organisatie in kaart.
  2. Formuleer een duidelijke ambitie voor het bedrijf.
  3. Bepaal de specifieke en meetbare doelstellingen die je wilt bereiken en die daarmee het bereiken van de ambitie meetbaar maken.
  4. Bedenk strategieën en initiatieven die nodig zijn om de ambitie te bereiken. Sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen zijn de basis hiervoor.
  5. Definieer indicatoren om de voortgang te meten en succes te evalueren.
  6. Bedenk acties die eraan bijdragen om invulling te geven aan de strategische keuzes die je gemaakt hebt.
  7. Houd maandelijkse evaluatiesessies om de voortgang te meten en strategische keuzes en acties te evalueren.

Conclusie

Het OGSM-model is een krachtig hulpmiddel voor bedrijven die de uitvoering van de strategie naar een hoger niveau willen tillen. Formuleer je een duidelijke ambitie? Stel je specifieke doelen vast? Ontwikkel je effectieve strategieën? En stel je tot slot meetbare criteria vast? Dan kun je als bedrijf je ambitie omzetten in concrete en meetbare resultaten. OGSM biedt je dan een routekaart naar succes.

Meer weten?

Ben je klaar om jouw organisatie naar een hoger niveau te brengen met een strategietraject? Laten we dan samen om tafel gaan om te kijken hoe we dit kunnen optimaliseren in jouw voordeel. Neem contact met ons op. We helpen je graag verder!

Strategie
13/2/2025

Wat is het OGSM model?

Erik Blankenvoorde
Bedrijfskundig adviseur