HR
24/10/2023

Strategisch HR in het MKB

Erwin Schotman
Partner

Regeren is vooruitzien.

Nadenken over de toekomst van je personeel en het HRM-beleid in je bedrijf. In deze blog gaan we in op de vraag die ongetwijfeld is blijven hangen: hoe pak ik dat aan? Het antwoord is misschien wel eenvoudiger dan gedacht: denk vooruit! Want: regeren is vooruitzien.

Strategisch HR in het MKB

Dat klinkt misschien wel erg makkelijk. In de praktijk blijkt dat ondernemers veel nadenken over waar zij heen willen met het bedrijf. Maar zij maken hierbij niet de vertaling naar het personeelsbeleid. Daarom geven wij je hieronder vijf vragen die jou duidelijk maken welke acties je nog moet ondernemen voor strategisch HR in het MKB.

1. Wat karakteriseert jouw bedrijf over drie jaar?

Waarom doen mijn klanten zaken met mij? Welke omzet wil mijn bedrijf realiseren? Wat moet mijn bedrijf uitdragen?
Deze vragen leiden tot een aantal doelen voor de komende jaren.

2. Welke competenties - kennis, kunde, attitude- moeten medewerkers hebben om samen met mij deze doelen te halen?

Als je jouw bedrijfsdoelen wilt halen, betekent dat iets voor de gevraagde competenties van je medewerkers. Wil je bijvoorbeeld groeien? Dan vraagt dit commerciële competenties. Wil je jouw product verder ontwikkelen? Dan wil je ook innovatieve kwaliteiten binnen je bedrijf. Zo heeft elk doel zijn eigen effect op de competenties die je in je bedrijf moet hebben.

3. Wat is de huidige stand van zaken?

Welke competenties zijn er op dit moment aanwezig? Wat kan ontwikkeld worden? Wat moet je werven? Beoordeel ook wat jouw verwachting is voor de uitstroom van medewerkers in de komende periode. Gaan er medewerkers met pensioen? Of zijn er medewerkers waarvan jij weet dat ze om zich heen aan het kijken zijn?

4. Welke HRM-instrumenten zijn nodig om te garanderen dat die competenties over drie jaar aanwezig zijn?

Denk hierbij aan het aantrekken van nieuwe medewerkers. Dus over de inzet van verschillende wervingskanalen en selectiemiddelen. Maar ook aan het ontwikkelen van je huidige personeel door opleidingen en ontwikkelgesprekken. En natuurlijk aan het belonen van medewerkers in salaris en bonussen. En tot slot: wat betekent dit voor jouw bedrijf en daarmee de gewenste leiderschapsstijl en organisatievorm? Met andere woorden: wat ga jij doen om medewerkers te boeien en te binden? Wat maakt jou een gewilde werkgever? Waarom willen medewerkers voor jou blijven werken?

5. Hoe ga je aan de slag met de verschillende HRM-instrumenten die je wilt gaan inzetten?

Dit wordt jouw actieplan om het gat tussen de huidige en de benodigde competenties te dichten. Hier bepaal je welke acties je onderneemt en welke instrumenten je als eerste opzet of inkoopt.

Het HR-beleid

Nu weet je hoe je vooruit kunt kijken. De volgende stap is het opstellen van een HR-beleid. Dit is de vertaling van je bedrijfsdoelstellingen. In dit beleid leg je vast welke HR-middelen je inzet. Denk daarbij aan middelen op het gebied van werving en selectie, personeelsplanning, beloning en opleiding & ontwikkeling. Maar het HR-beleid zegt ook iets over de manier waarop het bedrijf omgaat met arbeidsomstandigheden. En dat is belangrijk, want als werkgever heb je een aantal wettelijke verplichtingen op dat gebied.

Wat je in dit stadium kan helpen, is het raadplegen van je medewerkers. Dit kan je doen door een medewerkersbetrokkenheidsonderzoek.

Wat past bij jouw bedrijf?

Heel belangrijk: besef dat je HR-beleid moet passen bij jouw bedrijf. Maak het dus niet te omvangrijk als dat voor de schaalgrootte van jouw bedrijf niet hoeft. Twijfel je over welk HR-beleid bij jouw organisatie past? Laat een van onze adviseurs je dan helpen.
Voordat je jouw keuzes definitief maakt, is het verstandig om eventuele financiële consequenties door te rekenen.

Instemmingsrecht

De OR (of personeelsvertegenwoordiging) heeft instemmingsrecht in grote delen van het HR-beleid. Betrek de OR dus tijdig in dit proces. Heb je geen OR of personeelsvertegenwoordiging? Dan moet je al op tijd nadenken hoe je jouw medewerkers gaat betrekken.

HR-beleid als startpunt

Het opstellen van het HR-beleid zelf is het startpunt. Je maakt namelijk keuzes. Welke middelen zet je in? De volgende stap is om die keuzes consequent door te voeren. Soms kan dat zonder dat je veel nieuws hoeft te doen. Maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat je nieuwe HR-middelen moet invoeren of ontwikkelen. Denk aan een functiehuis, salarishuis, opleidingsplan en nog meer. Onze tip: maak daar projecten van en betrek er medewerkers in.

Aan de slag

Wil je aan de slag met jouw HR-beleid? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Of wil je advies over het HR-beleid of onderdelen daarvan? Bekijk dan onze pagina over ontwikkeling medewerkers.

Of neem direct contact met ons op. Dat kan hier.  

HR
24/10/2023

Strategisch HR in het MKB

Erwin Schotman
Partner