Ontwikkeling
5/6/2022

Disruptive technologies

Jeroen de Vries
Partner

In 2013 kwam McKinsey met het rapport ‘Disruptive technologies: Advances that will transformlife, business, and the global economy’.

Download whitepaper

Disruptieve technologieën zijn technologieën die onze huidige werkwijzen significant veranderen of overbodig maken.

Disruptive technologies

In het rapport is onderzoek gedaan naar 100 technologieën die deze de eigenschap kunnen hebben om disruptief te zijn. Uit het onderzoek is gebleken dat 12 van de technologieën in potentie grote impact gaan hebben, nog voor het jaar 2025. Bedrijven die niet mee bewegen met de nieuwe technologie hebben grote kans overbodig te worden en riskeren hun eigen continuïteit.

Hieronder volgt een overzicht van de 12 disruptieve technologieën, op volgorde van de meeste impact naar de relatief minste impact.

1.      Mobiel internet

In een paar jaar tijd zijn draagbare apparaten met een internetverbinding van een luxe artikel die voor weinigen waren weggelegd, veranderd in een gemeengoed. Meer dan twee derde van de wereldbevolking heeft een mobiele telefoon en de verwachting is dat binnen tien jaar nagenoeg iedereen een mobiele telefoon heeft. Het mobiele internet krijgt steeds meer zakelijke toepassingen en heeft ook zijn intrede gemaakt in de publieke sector. De technologie verhoogt de productiviteit en biedt mogelijkheden voor nieuwe producten en diensten.

2.      Automatisering van kenniswerk

Steeds verdergaande kunstmatige intelligentie (A.I.), lerende machines en verbeterde gebruikers interfaces (o.a. te denken aan stemherkenning), maken het mogelijk om taken van kenniswerkers over te nemen waarvan nog niet zo lang geleden gedacht werd dat dit onmogelijk of onpraktisch zou zijn. Zo kunnen computers bijvoorbeeld ongestructureerde vragen beantwoorden op basis van wiskundige modellen of repeterende taken afhandelen. Binnen afzienbare tijd zullen bepaalde banen (van jurist tot accountant tot sportverslaggever) volledig geautomatiseerd worden en vervolgens verdwijnen. Naar verwachting zullen voor 2025 al 140 miljoen kenniswerkers hun baan overgenomen zien worden door computers.

3.      Internet of things

Internet of things is het toepassen van sensoren en actuatoren in machines en fysieke objecten om deze te verbinden met het internet. Van het monitoren van de flow van producten in fabrieken, het meten van bewatering in graanvelden of het volgen van water in pijpleidingen, het internet of things maakt het mogelijk voor organisaties hun assets te beheren, prestaties te verbeteren en nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Op dit moment is 99% van alle objecten niet aangesloten op het internet, maar een explosieve groei wordt verwacht.

4.      Cloud technologie

Met cloud technologie kan iedere applicatie of dienst geleverd worden over het internet, met weinig tot geen lokaal benodigde hardware. IT resources zoals processorkracht en opslagcapaciteit worden op klantvraag geleverd en kunnen worden op- en afgeschaald wanneer nodig. De cloud technologie maakt de explosieve groei van internetdiensten mogelijk, van het streamen van media, opslaan van grote hoeveelheden data en het op de achtergrond processen van taken, zodat mobiele apparaten alleen de bediening hoeven af te handelen. De cloud technologie maakt applicaties en infrastructuren, die eerder alleen voor grote bedrijven betaalbaar waren, toegankelijk voor kleine bedrijven en start-ups. 

5.      Geavanceerde robotica

De afgelopen decennia hebben industriële robots fysieklastig, gevaarlijk, eentonig en smerig werk overgenomen, zoals bijvoorbeeld las- en spuitwerk. Deze robots waren relatief duur, log en meestal vastgemonteerd aan de vloer en omheind met hekwerk om medewerkers te beschermen. De hedendaagse robots hebben verbeterde sensoren, zijn behendiger, kunnen met andere robots communiceren en zijn intelligenter door het toepassen van AI, sensoren en vernieuwde aandrijftechnieken. Daarbij zijn ze eenvoudiger te programmeren en kunnen ze veilig in samenwerking met medewerkers ingezet worden. Robots zijn steeds vaker het substituut van een medewerker, zowel in productie-,dienstverlenende- en medische omgevingen. Ook is het mogelijk dat robots als protheses voor mensen dienen om leven en mobiliteit te bevorderen.

6.      Volgende generatie genomica

De volgende generatie genomica combineert wetenschappelijke vooruitgang in sequensing en het modificeren van genetisch materiaal met de laatste ontwikkelingen op big data gebied. Vandaag de dag kan een menselijk genoom in een paar uur gesequenced worden voor een paar duizend dollar. Ter vergelijk, in het Human Genome Project kostte ditzelfde proces 13 jaar en 2,7miljard dollar. Wetenschappers kunnen met versnelde sequence methoden en steeds meer rekenkracht ter beschikking, systematisch testen met geneesmiddelen en ziekten uitvoeren. Met relatief lage kosten kunnen sequence machines routinematig controles uitvoeren en steeds verbeterende behandelingen toepassen op patiënten. De volgende stap is het ‘schrijven’ van DNA. Dit gaat grote impact hebben op het ontwikkelen van medicijnen, het genezen van kanker, de hedendaagse agricultuur, maar ook het ontwikkelen en produceren van biologische brandstoffen.

7.      Zelfrijdende en autonome voertuigen

De techniek voor zelfrijdende voertuigen is gereed. Het is reeds mogelijk om auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen, boten en drones deels- of volledig autonoom van punt A naar punt B te navigeren. De techniek wordt daarnaast nog continu doorontwikkeld en aangescherpt. Autonome voertuigenkunnen een revolutie in de transportwereld veroorzaken. Taxi’s en vrachtwagens zonder chauffeur, drones die pakketjes en boodschappen afleveren, minderongelukken en files op de weg en een verminderde CO² uitstoot behoren tot demogelijkheden. Zowel het drone delivery system van Amazon als die van UPS bevinden zich in 2017 in een vergevorderd test stadium. Tesla, maar ook Audi, heeft de volledig autonome auto in 2017 gereed. Alle autofabrikanten hebben aangegeven tussen 2020 en 2025 volledige autonome auto’s op de markt te hebben gebracht. De beperkende factor is nu nog de wetgeving.

8.      Volgende generatie energieopslag technologie

Onder energieopslag technologie wordt het opslaan van energie voor een later gebruik verstaan. Op dit moment voorzien lithium-ion batterijen/accu’s en brandstofcellen elektrische- en hybride auto’s en miljarden draagbare apparaten van energie. Met name de li-ion technologie heeft de laatste decennia een consequente verbetering ondergaan op het gebied van kostenreductie en prestaties. In het komende decennium kunnen ontwikkelingen inde energieopslag technologie elektrische voertuigen competitiever maken ten opzichte van de verbrandingsmotor. Op het energienetwerk kunnen geavanceerdere energieopslag systemen de integratie van zonne- en windenergie bevorderen, piekbelastingen beter opvangen en de energiekosten verlagen door het verlengen van de technische levensduur van de infrastructuur.

 

9.      3D-printen

Tot nu toe is de 3D-printer met name toegepast door designers en hobbyisten en een selecte groep industriële toepassingen. De prestaties van de printers verbeteren, de aanschafkosten van zowel 3D-printersals bijbehorende grondstoffen dalen en de variëteit aan te printen materialen groeit. Met de 3D-printer is het mogelijk om direct van het design naar het eindproduct te gaan. Daarmee worden vele traditionele productiestappen overgeslagen. 3D-printer maken stukproductie op klantvraag mogelijk, waardoor met name het opslaan en produceren van reserveonderdelen overbodig wordt. Een andere interessante ontwikkeling is het printen van menselijk weefsel en organen op basis van stamceltechnologie.

 

10.  Geavanceerde materialen

Over de afgelopen decennia hebben wetenschappers manieren gevonden om allerlei materialen te maken met geweldige eigenschappen, zoals zelfreinigende of herstellende materialen, metalen met ‘geheugen’ die terug kunnen keren in hun originele vorm, piezo elektrische keramiek en kristallen die onder druk energie produceren en Nano materialen. De Nano materialen in het bijzonder hebben de potentie om een grote impact te maken. Nano materialen maken het mogelijk om materiële eigenschappen als ongewone elektrische geleiding, reactiviteit, enorme sterkte per gewichtseenheid toe te passen in bijvoorbeeld super gladde coatings, sterkere composieten en nieuwe typemedicijnen. Geavanceerde Nanomaterialen als grafeen en koolfstof kunnen significante impact gaan hebben op bijvoorbeeld nieuwe type displays, processoren, super efficiënte batterijen en zonnecellen.

11.  Geavanceerde olie en gas ontdekking en ontginning

De mogelijkheid om olie en gassen uit schalie te winnen is de laatste vier decennia steeds verder ontwikkeld. De combinatie van horizontaal boren en hydraulisch kraken maakt het mogelijk om olie en gasvoorraden te bereiken die met conventionele boormethoden economisch niet te zijn. Doormiddel van continue technische verbeteringen is het mogelijk om enkele decennia extra gebruik te maken van fossiele brandstoffen. Door de technologie nog verder door te ontwikkelen zal het uiteindelijk ook mogelijk zijn om nieuwe reserves aan te boren, zoals methaanextractie van kolenlagen, tight gas en methaanhydraat.

 

12.  Duurzame energie

Duurzame energiebronnen zoals de zon, wind, hydro-elektrisch en oceaangolven bieden een onuitputtelijke bron aan energie die geen negatiefeffect hebben op de klimaatveranderingen. Met name de zonnecel maakt op dit moment grote progressie door. In de laatste twee decennia zijn de kosten van zonne-energiegedaald van $8 per watt naar 0,80$ per watt. Daarnaast maakt het winnen van windenergie een grote groei door.

Ontwikkeling
5/6/2022

Disruptive technologies

Jeroen de Vries
Partner